Grote aanval op Bagdad begonnen

Friday 21 March 2003 - 2 reacties - reageer
De eerste grote aanval op Bagdad is begonnen, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De Amerikaanse televisiezender CNN bericht dat Irak het doelwit is van meer dan 3000 raketten, die in de loop van de avond zullen worden afgeschoten.

Het gaat, volgens een anonieme woordvoerder van de VS, om satellietgestuurde bommen, die gedropt worden door vliegtuigen. Ook worden kruisraketten afgeschoten vanaf schepen.A-Day
De operatie wordt in het Pentagon 'A-Day' (Aerial Day) genoemd en heeft tot doel "het Iraakse leger met een enorme klap tot overgave te dwingen". In heel Bagdad weerklinkt het luchtalarm; her en der worden zware explosies gehoord. Over de hele stad hangen enorme rookwolken. Kogels doorklieven de lucht over de westoever van de Tigris.

Doelwitten zijn onder meer twee presidentiŽle paleizen en een aantal overheidsgebouwen in de hoofdstad. Het paleis van Saddam Hussein is inmiddels geraakt door zeker tien kruisraketten, laten ooggetuigen weten. Een groot gedeelte van het paleis staat in brand. Over eventuele slachtoffers is niets bekend.Noord-Irak
Volgens journalisten wordt ook de Noord-Irakese stad Mosul weer onder vuur genomen. Daar is eveneens het luchtalarm te horen. Mosul is een belangrijk verkeersknooppunt en ligt vlakbij het door de Koerden beheerste gebied.

Ook in een andere Noord-Irakese stad, Kirkuk, melden diverse bronnen zeker twee zware explosies. De Iraakse luchtafweer schiet op mogelijke doelen. Over de stad hangen eveneens dikke rookwolken. Kirkuk ligt in een olierijk gebied op ongeveer 225 kilometer ten noorden van Bagdad.

Al dagenlang wordt gespeculeerd over het begin van de zogeheten 'shock and awe campaign', een intens bombardement, waarbij duizenden raketten en andere geleide projectielen worden afgevuurd. Vanmorgen zijn acht zware bommenwerpers van het type B-52 opgestegen vanaf de Britse vliegbasis Fairford, kennelijk om een rol in de aanvalsgolf te spelen.

Reacties (reageer)