Roda juicht 1 minuut te vroeg

Friday 30 May 2003 - 3 reacties - reageer
Een drama van de bovenste plank in een volle Kuip. Spelers en supporters van Roda JC vierden ondanks de 3-1 nederlaag de terugkeer in de Uefa Cup. De party bleek iets te vroeg ingezet, want ver in de blessuretijd kwam concurrent NEC in Waalwijk alsnog op 0-1. Daardoor neemt de formatie van Wiljan Vloet even plaats in de wachtkamer.

Stomme pech, zou je zeggen, als op een ander veld in de slotfase alsnog wordt gescoord. Vloet was echter zo eerlijk de schuld van het (voorlopig) mislopen van Europees voetbal voornamelijk bij zijn eigen elftal te zoeken. Als Roda ooit minimaal een punt had kunnen wegsnoepen uit Rotterdam, was het gisteren wel. In plaats van te rekenen en te hopen op gunstige resultaten elders, hadden de gasten tegen het uiterst voorzichtige Feyenoord meteen gas moeten geven en niet pas na rust.

De Roda-selectie reist vandaag naar Kreta. Het vakantietripje op het Griekse eiland had in het teken moeten staan van een feestelijke afsluiting van een uiterst wisselvallig seizoen. Eentje dat op de laatste speeldag alsnog Europees voetbal zou gaan opleveren.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Braamhaar leek die doelstelling ondanks het eigen verlies te zijn bereikt. Op het scorebord verschenen de eindstanden van de andere duels. Daaronder: RKC-NEC 0-0. Het geelzwarte legioen ging uit zijn bol, de spelers bedankten de meegereisde fans. Zonder te weten dat er in Waalwijk nog steeds werd gevoetbald.

Terwijl de Limburgers zongen en dansten, zat een nerveuze Bas Roorda met een radio tegen zijn oor gekluisterd in de dug-out. Gespannen gaf de reservedoelman aan dat RKC-NEC nog niet definitief ten einde was.

,,We dachten echt dat het in Waalwijk was geŽindigd in 0-0,'' verklaarde Ger Senden. ,,Totdat ik Bas hoorde roepen dat het in de laatste seconde 1-0 was geworden. Aan zijn gezicht kon je zien dat hij 0-1 bedoelde.'' De voltreffer van de Tsjech had in De Kuip de kracht van een ongekende mokerslag. Het werd muisstil in het gastenvak, de juichende Feyenoord-aanhang begon flink te jennen, spelers zakten in elkaar. Weg Europese droom. Althans voor dit moment. Zondag pas zal blijken of Roda alsnog Europa in mag. Feyenoord moet dan de beker winnen ten koste van FC Utrecht.

Dat tijdens het aanstaande uitstapje aanvankelijk alleen gedacht zal worden aan de bekerfinale, heeft Roda volledig aan zichzelf te wijten. In de De Kuip trok in negentig minuten een heel seizoen voorbij. Een jaar waarin wisselvalligheid met hoofdletters werd geschreven. Leuke wedstrijden werden afgewisseld door onthutsende optredens. Op momenten dat Vloet het team op de rails leek te hebben, ontspoorde de Kerkraadse trein weer.

Gisteren was het niet anders. Na een goede serie wedstrijden was het vijfenveertig minuten helemaal niks. 'Een drama' omschreef de coach het spel van zijn pupillen in de eerste helft.

Eerder dit seizoen had Roda bij Ajax, dat toen vlak voor de kraker tegen AC Milan stond, verzuimd de opponent vanaf het begin keihard aan te pakken. Blijkbaar hadden de Limburgers er niets van geleerd. Hoewel ook Feyenoord over enkele dagen een cruciaal treffen moet afwerken, werd de tegenstander opnieuw met fluwelen handschoenen benaderd.

Bert van Marwijk ('Ik had iets meer weerstand verwacht') kon er niet rouwig om zijn. Niet voor niets had de coach van de Rotterdammers met het oog op de bekerfinale zijn basis op zeven plaatsen gewijzigd in vergelijking met de elf die vier dagen eerder tegen Willem II aan de aftrap stonden. Van Hooijdonk, Buffel (dit seizoen samen goed voor 45 treffers) en Emerton genoten in de dug-out van het zonnetje. Degenen die nu wel een kans kregen, wekten de indruk dat ze zondag opnieuw aan de bak moesten.

In de volle braadpan ontspon zich een wedstrijd waarvoor cafť-voetballers zich zouden schamen. Geen tempo, geen agressie, geen wil om te winnen. Dat de gastheren er alles aan deden lijf en ledematen te sparen was begrijpelijk. De lamlendige wijze waarop Roda een helft lang in wandeltempo over het veld slofte was onverklaarbaar. Het enige geluid in de muisstille voetbaltempel kwam van de fanatieke Kerkraadse aanhang, die ondanks het oervervelende potje zomeravondvoetbal achter de eigen equipe bleef staan.

Door twee simpel weggegeven tegentreffers zochten de gasten met een 2-0 achterstand de kleedkamer op. Daardoor was halverwege al alle hoop gevestigd op Ajax (dat met 1-0 leidde tegen Heerenveen) en RKC (dat NEC op 0-0 hield).

Een oorverdovende donderspeech van Vloet in de rust schudde de ingeslapen Kerkradenaren zowaar wakker. Invaller Cristiano bracht de spanning terug met een knappe kopbal, Soetaers kreeg enkele uitstekende kansen op de gelijkmaker. De matte thuisploeg vond het verder wel prima en beperkte zich tot enkele counters. Toen eentje daarvan werd afgerond door Buffel was het duel beslist en ging alle aandacht uit naar de radio van Roorda. Daaruit was lange tijd niets te horen vanuit Waalwijk. Tot die laatste seconde

Reacties (reageer)