[TdF] Nederlandse overwinning in Tour!

Thursday 24 July 2003 - 1 reactie - reageer

Dolgelukkig gaat Servais Knaven in Bordeaux als ritwinnaar over de eindstreep.
Servais Knaven: eindelijk!
Al enkele jaren joeg Servais Knaven tevergeefs op een ritzege in de Tour de France. Vorig jaar was hij er in Plouay erg dichtbij, maar de Raborenners Dekker en Kroon troefden hem af, waardoor hij genoegen moest nemen met de tweede plaats. Ditmaal liet Knaven het zover niet komen en nam hij 18 kilometer voor de finish zelf het initiatief. “Assistent-ploegleider Wilfried Peeters adviseerde mij om op dat punt te demarreren. Ik vond het wel wat ver, maar heb toch naar Wilfried geluisterd”, lachte Knaven, die met volle teugen genoot van de ritzege. “We zaten met drie Nederlanders in de kopgroep, dan moet er toch wel eentje winnen. Maar we hadden niets afgesproken en ik heb begrepen, dat ze achter mij de benen ook niet stil hebben gehouden. In de Tour worden geen cadeautjes weggegeven. Ze hebben wel geprobeerd om de anderen de kastanjes uit het vuur te laten halen en dat was mijn geluk. Eindelijk zat het een keer mee. Ik heb er lang voor moeten knokken, maar nu heb ik toch die felbegeerde ritzege te pakken.”

“Ik was goed de bergetappes doorgekomen en wist dat deze etappe mij op het lijf was geschreven. Helemaal vlak en dan kom ik het beste tot mijn recht. Zeker als we de hele dag voorop hebben gereden. Op zo’n manier win ik meestal mijn koersen. Ik heb in het verleden misschien wel te lang gewacht met6 demarreren en daarom wilde ik deze keer als eerste gaan. Ik viel niet meer stil en dan gaan ze me niet meer inhalen. Dit is één van mijn mooiste overwinningen en komt heel dicht bij die triomf in Parijs-Roubaix”.
*****************************************************************

Fairplayprijs voor Jan UllrichAls er in de Tour een prijs was voor fairplay, dan was die in de 15e rit onbetwist voor Jan Ullrich. In de beklimming van Luz Ardiden kwam Lance Armstrong ten val, maar de Duitser wilde niet van de tegenslag van zijn grootste concurrent profiteren. Ullrich wachtte op Armstrong, zoals de Amerikaan twee jaar geleden ook op Ullrich wachtte, toen deze in de afdaling van de Col de Peyresourde in een greppel reed. “Ik vind dat in de wielersport fairplay voorop moet staan. Ik ben wel gelukkig, dat Lance er niet in geslaagd is om een beslissende kloof te slaan. Alleen erger ik me wel aan de Spanjaarden Mayo en Zubeldia. Ze hebben me niet gesteund in de achtervolging, maar probeerden me wel de bonificatieseconden afhandig te maken. Dat kost mij onnodig 4 seconden en die kunnen straks in Parijs erg belangrijk zijn. De Tour is nog niet beslist. Pas in Parijs zullen we weten wie de Centenary-Tour gewonnen heeft”.

Reacties (reageer)