B-COM WinterWonderWandelen

Wednesday 9 January 2002 - 0 reacties - reageer

De afgelopen dagen heeft het 's nachts flink gevroren. Min vijf was in het Heuvelland geen uitzondering. Toch zijn er mensen die rond deze tijd van het jaar kiezen voor overnachten op de camping. Een kijkje op camping Mooi Bemelen in Bemelen.

Met een fles sterke drank slapen in een tent


Vanessa Bodewes

BEMELEN - Het bodempje water in het kinderzwembad van camping Mooi Bemelen is op deze ochtend bevroren. De schommels en de glijbaan zijn bedekt onder een laagje sneeuw, de grond is keihard door de vorst en de thermometer geeft min drie aan. Geen weer om te kamperen. Toch staan er op een grasveld iets verderop twee kleine iglotentjes. De ritsen zijn open. Arjan Gulpen (18) en zijn drie vrienden uit Heerlen zijn net wakker.
Een maand geleden maakten ze met z'n allen de afspraak om na oud en nieuw in het Heuvelland te gaan wandelen. Ze zouden overnachten op een camping. Het enige waar ze niet bij stil stonden, was dat het wel eens goed kon gaan vriezen. Toch lieten ze zich niet uit het veld slaan toen woensdag bleek dat ze inderdaad een bitter koud uitje tegemoet gingen.

Arjan Gulpen, Sander Winckels (18) , Koen Verbruggen (17) en Joost Scholten (18) staan met z'n vieren om een klein gasbrandertje. Op het vuur staat een pannetje water voor een kop thee. Uit de monden komen wolkjes adem en de hoofden en handen zijn ingepakt met mutsen en handschoenen. "De sneeuw en de kou maken onze trip juist leuk', vertelt Sander Winckels lachend. "Aan overnachten in een hotel hebben we geen minuut gedacht. Dit afzien hoort erbij. Wij zijn echte bikkels.'

De Heerlenaren hebben de nacht doorgebracht op een dun opblaasmatje en in een simpele slaapzak. Ze dragen thermisch ondergoed en onder het matje van Winckels liggen nog een paar pagina's kranten. "Mijn moeder zei nog: neem nou een plaid mee, maar dat heb ik niet gedaan, want anders werd de rugzak veel te zwaar', vertelt Koen Verbruggen. "Toch was het afgelopen nacht kouder dan ik had verwacht. Desondanks heb ik redelijk geslapen. Af en toe werd ik even wakker, omdat ik koude voeten had. Maar na een paar slokken Pálinka, een sterke Hongaarse drank, kreeg ik het wel weer warm.' "Ik heb zelfs nog gedroomd', zegt vriend Joost Scholten er achteraan.

Het is bitter koud en camping Mooi Bemelen in Bemelen is bijna uitgestorven. Op een handvol campinggasten na is er niet veel te beleven. Honderd meter verder dan de jongens uit Heerlen, logeren Jelte Krijnsen (25) en Elisabet de Graaf (22) uit Groningen in een zogenoemde trekkershut. Een heel klein houten huisje van drie bij drie. Ze moeten het doen met een Tefal kacheltje van ongeveer dertig bij dertig centimeter. In de ruimte staan verder twee stapelbedden, een mini-eettafel en een gootsteentje. "Met dat kacheltje redden we het net', zegt Krijnsen. "We hebben afgelopen nacht allebei wel boven in het stapelbed geslapen. Onderin was het te koud. Het water in de jerrycan dat naast de gootsteen staat, was vanmorgen zelfs bevroren. Waarom we dit onszelf aandoen? Voornamelijk omdat deze hut goedkoper is dan een hotel. We kunnen hier bijvoorbeeld zelf koken. Daarnaast houden we ook wel van het primitieve .'

Erna (57) en Aad Slokker (58) uit Huizen zitten er in hun caravan het meest comfortabel bij. Ze hebben drie nachten op de camping doorgebracht en staan op het punt weer af te reizen naar het westen. Buiten is het een paar graden onder nul. In hun rijdend huisje is het haast tropisch. "Er zijn waarschijnlijk weinig mensen die nu kamperen, maar ons maakt die kou echt niks uit. Het is hier binnen toch heerlijk warm', verklaart Erna Slokker.

De man en vrouw zijn geen hotelmensen. "We gaan bijna ieder jaar in de winter kamperen. Altijd met onze caravan. We hebben zelfs een keer met min twintig in het Duitse Winterberg gestaan. Dat was geen enkel probleem. Heet of koud. Kamperen i

Reacties (reageer)