Landgraaf hoogste punt van Nederland

Thursday 30 October 2003 - 4 reacties - reageerLANDGRAAF - In Azië rijzen de wolkenkrabbers de pan uit. De ene toren moet nog hoger dan de andere. Twee weken geleden kreeg Taiwan nog de eer 's werelds hoogste wolkenkrabber te hebben in de hoofdstad Taipei. Maar liefst 508meter is het gevaarte. Dat is bijna vijftig meter meer dan de Petronas-torens in Kuala Lumpur, voorheen de grootste ter wereld.

De directie van Snowworld wil bij het skicentrum een 110meter hoge toren bouwen, de hoogste van Limburg. Doel: het overtreffen van het uitzichtpunt van de Wilhelminatoren op het Vaalser Drielandenpunt (337 meter boven NAP).Het gaat hier trouwens om gebouwen. 'sWerelds hoogste toren staat in Toronto, Canada (553meter), maar die functioneert alleen als telecommunicatiemast.

Deze 'Toren-van-Babelkoorts' heeft nu ook Landgraaf bereikt. Dit jaar leren schoolkinderen nog braaf dat in Vaals het hoogste punt van Nederland ligt, maar volgend jaar moeten ze leren dat het Landgraaf is. Dan wil Snowworld hier op de Wilhelminaberg voor zo'n anderhalf miljoen euro een uitzichttoren bouwen van 110meter. Bezoekers staan dan op 340meter boven NAP, dat is drie meter hoger het uitzichtpunt van de Wilhelminatoren in Vaals. Ook moet er op de begane grond een restaurant voor 250gasten komen. De nieuwe toren wordt de hoogste van Limburg.


De Julianatoren op de Vaalserberg

Landgraaf wil dolgraag Vaals van zijn hoge voetstuk verjagen. De eerste voorlopige schetsen van de toren liggen al klaar bij het architectenbureau van Ton Vandenbergh in Heerlen. Begin volgende week krijgt wethouder Hans Erfkemper van Landgraaf de tekeningen pas onder ogen, maar nu is hij al vol lof. ,,Ik heb tegen Snowworld gezegd dat op de top van de Wilhelminaberg niet een geslepen glassteen moet komen maar een parel. Een eenvoudige houten uitkijktoren vind ik niet acceptabel. Het moet iets voorstellen. Stiekem heb ik toen de suggestie gedaan om hoger dan Vaals te bouwen. Dat betekent niet dat we boven de Boudewijntoren op de Vaalserberg uit hoeven te komen, want die staat in België'', zegt Erfkemper.

Snowworld-directeur Koos Hendriks en architect Vandenbergh zien de wens van de wethouder helemaal zitten.


Dit is nu het uitzicht vanaf de Wilhelminaberg in Landgraaf, hier komt dan nog eens de 110 m hoge toren op te staan.

Hendiks: ,,Al scheelt het maar één meter, volgend jaar staat hier een toren met het hoogste uitzichtpunt van Nederland. Waarom? Omdat mensen een eigenaardige eigenschap hebben. Ze zoeken nou eenmaal graag het hoogste punt op. We moeten bij de materiaalkeuze wel rekening houden met de minder stevige ondergrond. Een rots is natuurlijk sterker dan een oude steenberg van de mijn.''

Reacties (reageer)