Tourpeloton herdenkt Fabio Casartelli

Sunday 17 July 2005 - 2 reacties - reageer

Zesvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong zal waarschijnlijk extra gemotiveerd zijn om de touretappe van vandaag, een zware bergetappe door de PyreneeŽn, te winnen. De wielrenners passeren namelijk op de eerste berg van de dag het monument voor Fabio Casartelli, die ploegmaat was van Armstrong toen hij tijdens een afdaling ten val kwam en overleed. Morgen is het tien jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner omkwam.

"Chute! Un Motorola, Museeuw, Perini...", galmt het door Radio Tour op 18 juli 1995, klokslag 12 uur. Museeuw en Perini konden beiden ongedeerd hun weg vervolgen, Fabio Casartelli, in dienst van het Amerikaanse Motorola-team, blijft omgeven door een plas bloed liggen op het asfalt van de Portet d'Aspet. In de helikopter op weg naar het ziekenhuis krijgt de renner driemaal een hartstilstand. In het ziekenhuis wordt de reanimatie na twee uur gestaakt. De 24-jarige wielrenner, winnaar van de wegwedstrijd tijdens de Olympische Spelen van 1992, is dood.

1992: Casartelli wordt voor Erik Dekker Olympisch kampioen

Casartelli is de vierde wielrenner die in de geschiedenis van de Tour de France tijdens het evenement is overleden. Adolpho Hillieri dook in 1910 tijdens een rustdag de zee in en verdronk, Francesco Cepeda viel in 1937 tijdens de afdaling van de Col du Galibier in een kloof en overleed drie dagen later aan een schedelbasisfractuur, en Tommy Simpson overleefde in 1967 onder invloed van de hitte en doping de beklimming van de Mont Ventoux niet. De dood van Casartelli leidde ertoe dat het dragen van een valhelm verplicht werd in de Franse wielerwedstrijd, het dragen van de helm had wellicht het leven gered van de Italiaan.

Fabio Casartelli ligt dodelijk gewond op het wegdek

De Tourdirectie zal vandaag tijdens de etappe korte tijd stoppen bij het monument op de plek waar Casartelli verongelukte. Waarschijnlijk zal het de renners die daar rond 13.00 uur langskomen ook niet ongemoeid laten. Voor de winnaar van vandaag ligt een speciale premie te wachten. Wellicht een stimulans voor Lance Armstrong, die in 1995 drie dagen na de dood van zijn teamgenoot een etappe binnensleepte en opdroeg aan de overleden Casartelli. Morgen, terwijl de tourkaravaan een rustdag houdt, zal precies tien jaar na dato een herdenking plaatsvinden op de Portet d'Aspet waar behalve de Tourbonzen de weduwe en inmiddels tienjarige zoon van Casartelli en waarschijnlijk ook Lance Armstrong bij aanwezig zullen zijn.

Het monument op de plek waar Fabio Casartelli verongelukte

Reacties (reageer)