Landis betrapt op doping in Tour

Thursday 27 July 2006 - 6 reacties - reageer
quote:

De geruchten dat Tour de France-winnaar Floyd Landis mogelijk betrokken is bij een dopingschandaal groeien. Gisteren maakte de Internationale Wielerunie UCI bekend dat er bij een antidopingtest tijdens de afgelopen Tour een 'abnormaal resultaat' bij een renner was gemeten. Het is nog niet bekend gemaakt om welke renner het gaat, maar bronnen melden dat het een renner uit de top-10 van de Tour betreft en deze niet uit ItaliŽ, Frankrijk of Spanje komt.

Landis zegde gisteren ineens af voor het criterium in Chaam. Dat was volgens velen al opmerkelijk. Vandaag blijkt dat hij ook heeft afgezegd voor een wedstrijd in Denemarken waaraan hij later vandaag had moeten deelnemen.

Volgens het antidopingreglement van de UCI mag de naam van een renner die positief is getest, niet vrijgegeven worden tot de procedure afgerond is. De renner zelf, zijn team, zijn nationale federatie, de antidopingorganisatie van zijn land en het Wereldantidopingagentschap worden wel onmiddellijk op de hoogte gebracht.

Update: 16.12:
Volgens Cyclingnews.com bevestigde Phonak zonet de positieve plas van Floyd Landis. Zo meteen meer ...

Update: 16.23:
Het Phonak team van Floyd Landis bevestigde inderdaad zopas de geruchten dat de Tourwinnaar positief testte op "Testosteron/Epitestoteron" na de 17de rit. Zowel het team als de renner waren stomverbaasd over het positieve resultaat. In de 17de rit verbaasde de Amerikaan vriend en vijand met een sterke solo-aanval over meerdere cols, daags na een zware inzinking.

Het team heeft beslist dat Landis voorlopig geen wedstrijden meer zal rijden tot de tegenexpertise uitgevoerd is. Als die ook positief is wordt hij ontslagen en wint de Spanjaard Oscar Pereiro Sio de Tour de France.


Reacties (reageer)