IKEA dicht door bomalarm

Wednesday 4 December 2002 - 3 reacties - reageer

AMSTERDAM - Het meubelconcern IKEA houdt woensdag alle vestigingen in Nederland gesloten omdat het bedrijf aanwijzingen heeft dat zich in een van de filialen een bom bevindt. Op een parkeerterrein in Utrecht naast IKEA heeft het EOC het eerder gevonden explosief tot ontploffing gebracht. Voor zover bekend hebben zich daarbij geen problemen voorgedaan.

De sluiting van de IKEA-vestigingen houdt verband met de vondst van twee explosieven, dinsdagavond in Sliedrecht en Amsterdam. Woensdagochtend werd er een bom gevonden in Utrecht.

De politie doorzoekt alle tien de vestigingen. "IKEA Nederland neemt deze drastische maatregelen uit veiligheidsoverwegingen voor haar medewerkers, klanten, en toeleveranciers", aldus het concern in een persbericht.

'Geen terreuraanslagen'

De bomincidenten kunnen volgens het OM niet worden gekwalificeerd als terreuraanslagen. "Daar zijn geen aanwijzingen voor", aldus de Amsterdamse persofficier van justitie M. Bloos. "Wij willen dat beeld dan ook met nadruk ontzenuwen."

"Er zijn geen aanwijzingen voor een terroristische actie", meldt het jongste persbericht van de politie over de zoekactie naar een explosief bij de IKEA-vestiging in Utrecht. Dit bericht, verspreid kort voor half elf, meldt tevens dat alle IKEA-vestigingen vooralsnog gesloten blijven.

Hoe de incidenten dan wel moeten worden ingeschat kan persofficier Bloos, vooral in belang van het onderzoek, op dit moment nog niet aangeven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwijst voor informatie over de ontstane situatie naar het OM in Amsterdam.

Reacties (reageer)